Tannhelse hos katt

Bilder nr 1 er Periodontitt.             Bilde nr 2 dommle sett tenner             Bilde nr 3 er av et menneske med kronisk alvolær ositt, fant ikke bilde av katt

Noen ganger faller ikke melketanner ut.


Kattunger har 26 melketenner. Voksne har 30 tenner. Tennene bryter fram fra 3 -6 ukers alder. 

Et problem som kan oppstå ved skifte av tenner er at melketennene ikke har falt ut når de bilvende kommer.

Det bør ikke sitte to tenner samtidig, da bør man dra til veterinær og få trekt ut melketannen. Dersom den ikke er ganske løs å du selv kan dyttte litt i den slik at den faller ut.

Hvis den ikke trekkes eller man får den løs enkelt selv kan dette føre til bittfeil, og etterhvert periodontitt. Som regel er dette noe som skjer med hjørnetennene.


Periodontitt.


Den mest vanlige sykdommenb i tennene hos både hund og katt er periodontitt. Så mye som 80% av hunder og katter eldre enn 3 år har behandlignskrevende periodontal sykdom. Sykdommen har en langsom utvikling, og kan starte i ung alder. Den starter som en tannkjøttsykdom som etter hvert utvikler seg dypere ned i kjeven.

Daglig tannpuss kan forhindre og utsette utviklingen, men det anbefales også profesjonell tannrens over og under tannkjøtt kanten. Dette må utføres av veterinær under narkose, helst hvert 3 år. Tenner som har blitt løse pga sykdommen bør trekkes.Kronisk alveolær ostitt


Kronisk alveolær ostitt er en kronisk betennelse i beinvevet ved hjørnetennene, særlig i overkjeven. Dette kan være reaksjon på ubehandlet periodontitt, tannbrudd eller tannresorpsjon (tild.FORL). Da kan beinvevet ved hjørnetennene få et abnormt utseende, og tannen må fjernes, samt noe av beinvevet.


Stomatitt


Stomatitt er betennelse i slimhinnen i munnhulen. Munnhulen er konstant eksponert for patogener og antigener (Bakterier, virus, fremmede proteimer). I en frisk munn er det balanse mellom patogener, verten og immunforsvaret. Men hos noen katter kan det oppstå overdreven immunrespons som fører tilen voildsom betennelse i tannkjøtt og slimhinner.

Det kan være ulike årsaker som genetisk perdisposisjon, miljøstress, rotrester, tannresorpsjon. Katten visker sumptomer som vanskeligheter med å spise/svelge, anoreksi og vekttap. Den kan begynne å sikle, skjøre tenner, gni seg i ansiktet, få blødninger og dårlig ånde. Denne tilstanden kan være vanskelig å behandle. 80% av kattene som får trukket alle tenner som er i kontakt med det innflamerte område kan bli helt bra. Også miljøforandringer kan bedre situasjonen dersom det er katter fra store hushold


Tannresorpsjon (tidl FORL)


Tannresorpsjon er et vanlig funn. Enkelte studier viser at 75% av katter kan ha denne sykdommen. Det vanligste er i de fremre jekslene i underkjeven. Denne sykdommen starter innenfra i tannen, og er ikke klinisk relevant før den angår tannkronen. Årsaken tin tannresorpsjon er ikke kjent men det er ilike teorier om for-sammen-setning, blandt annet overskudd av D-vitamin.

Det er sjelden veldig tydelige symtomer, annet enn at katten begynner å sikle, riste på hode, nyse, ha vanskelig for å tygge osv.


Andre tannproblemer


Konsekvenser av ubehandlet tannfraktur (brudd i tennene) samt bitt feil. Det er greit å huske at det er ikke tilrådelig å avle på katter med bittfeil. Bittfeil gir trangere bitt, og skaper ofte problemer i munnen.


Katter skjuler smerter og problemer i munnen.


Derfor er det så viktig å sjekke kattens munnhule jevnlig, og gjerne prøve å innføre regelmessig tannpuss. Det finnes egne tannpastaer for katter som de liker.


Det skal vist nok være flere flere store forsikringselskaper som dekker utgifter ved tannbehandlig. Men langt fra alle dekker dette.