Kattepest

Kattepest

(Dette er dødelig, så vaksiner katten din)

Tekst of informasjon er kopiert fra  Veterinær Elisabeth Kverneland

Først litt om kattepest.

Symtomper

Hvordan sjekker veterinæren for Kattepest?

Behandling

Effektiv forebygging


Litt om kattepest

Kattepest er en svært smittsom, ofte dødelig, virussykdom som er forårsaket av Felint panleukopenivirus. «Panleukopenia» betyr «Redusert mengde hvite blodceller». Kattunger er de mest mottakelige for sykdommen, og blir mest alvorlig rammet. 

Kattepest er en av sykdommene vi vaksinerer katter mot i Norge. Sykdommen kalles ofte for felint distemper eller felint parvo, og infiserer kattens mage og tarm. Viruset har lang overlevelsestid i miljøet, og derfor er det viktig at også innekatter vaksineres, da eierne kan dra med seg smitte inn i huset ved hjelp av sko og utstyr.


   


 

Symptomer

Etter at katten har blitt smittet sprer viruset seg til alle vev i kroppen. Viruset trenger celler som vokser og deler seg fort, slik som celler i tarmene, lymfeknuter, beinmarg, og fosterceller. Dermed vil man se tilsvarende kliniske symptomer. Sykdommen kan og ha svake til ingen kliniske symptomer.

  • Høy feber
  • Blodig eller veldig utvannet diaré
  • Kraftige brekninger, blodig oppkast
  • Buksmerte
  • Abort, eller fødsel av kattunger med visse nevrologiske lidelser
  • Slapphet, nedsatt appetitt, generelt dårlig almenntilstand
  • Anemi, lav prosent av alle blodceller
  • Hypotermi, septisk sjokk (terminale tilfeller)

Diaré og oppkast kan forårsake et så kraftig væsketap at det fører til livstruende dehydrasjon. Dette er spesielt en stor risiko når kattunger blir syke med kattepest.


Hvordan sjekker veterinæren for Kattepest?

En presumptiv diagnose stilles på bakgrunn av symptomer, kliniske funn, og blodprøver som viser tilstedeværelse av panleukopenia. En sikker diagnose stilles ved hjelp av en avføringsprøve der man påviser viruset. Dette er en hurtigtest som kan utføres direkte på klinikken.


Det finnes ingen kur mot kattepest.Behandling

Det finnes ingen kur mot kattepest. Kattepest er vanskelig å behandle når katten først er syk, spesielt i akutte tilfeller eller hvis det er snakk om kattunger. Syke katter vil få det man kaller for symptomatisk behandling, som vil si at man gir støttebehandling ved å behandle symptomene. Kattunger blir fort dehydrerte og krever intensivbehandling i form av væskebehandling. På grunn av at viruset angriper og ødelegger cellene i tarmens slimhinner, får de ofte bredspektret antibiotikum for å forhindre sekundære bakterielle infeksjoner og bakteriell blodforgiftning. Veterinæren kan gi medisiner som er oppkastdempende, syredempende, mage og tarmbeskyttende, og små måltider av spesialfôr som er lettfordøyelig og næringsrikt


Effektiv forebygging

Vaksine gir en effektiv forebygging av Kattepest, og bidrar til å holde smittepresset nede. Hvis alle var like flinke til å vaksinere kattene sine som de var til å vaksinere hundene sine, ville denne sykdommen vært langt sjeldnere i Norge. Katter som har overlevd Kattepest har livslang immunitet. Kattunger vil også få en forbigående passiv immunitet via morsmelken, sett at moren har immunitet mot kattepest og kattungene får i seg rikelig med morsmelk. Denne immuniteten er som sagt ikke evigvarende, det er derfor viktig at man følger veterinærens vaksineråd.


Kilder