HCM

HCM

(Kan være dødelig)

HER finner dere litt informajson, og man kan bestille test. Selv bestiller jeg en kombinasjons test fra Labogen

HER er en annen side med informajson om HCM. Også om HCM på andre raser.

Symptomer

Behandling

HCM Selv har jeg hatt en katt som var bærer av HCM. Hun ble parret med en katt som ikke var bærer. Alle kattungen ble testet. Her var begge ikke bærer, å den ene lever i beste velgående pr. d.d 20.12.20.


Det sies at det er ikke noe problem om man bruker en bærer av HCM så lenge hun / han parresmed en ikke bærer.

Men jeg tok et valg i 2009. Å bestemt meg for at jeg kun ønsker å bruke katter om er n/n  avl. Dette kan desverre ikke garantere at katten ikke får HCM, da det kan finnes andre årsaker til HCM.


Symptomer kan være nedsatt matlyst, slapphet og problemer med pusten. Den vanligste måten å få mistanke til sykdommen er ved den årlige helsesjekken og vaksinen der veterinæren lytter på kattens hjerte. Man kan høre bilyd eller uregelmessige hjerteslag (arrytmi) og om dette oppdages bør katten undersøkes videre med ultralyd som kan stille en nøyaktig diagnose. Forandringene i hjertet består i at hjertemuskulaturen blir fortykket. Dette medfører at hulrommene i hjertet blir mindre, og en stadig mindre mengde blod strømmer ut fra hjertet til kroppen. Det er denne "blodmangelen" i kroppen som gir slapphet og problemer med pusten siden det er blodet som frakter oksygen rundt i kroppen


Behandling


Lidelsen kan føre til at det dannes små blodklumper i hjertet som føres med blodstrømmen til mindre blodkar hvor de kan sette seg fast og forårsake lammelser og kraftige smerter i bakbena. Dette er det vi kaller en trombe eller en blodpropp. Fortykkelse av hjertemuskelen kan også være forårsaket av økt blodtrykk og/eller forhøyet stoffskifte. Når man stiller diagnosen HCM er det derfor viktig å undersøke katten for disse tilstandene også. Man kan dessverre ikke behandle eller forhindre selve forandringen i hjertet, men man kan forhindre at det utvikles farlige blodpropper ved å gi blodfortynnende medisin.


Er det høyt blodtrykk eller høyt stoffskifte som ligger bak kan disse tilstandene medisineres noe som vil virke positivt inn og stoppe utviklingen, men det kan dessverre ikke kurere hjertesykdommen. Når katten har fått diagnosen HCM bør den kontrolleres ca hver sjette måned. Katter som allerede er satt på blodfortynnende medisiner bør inn til kontroll en gang i året. Heldigvis kan de fleste katter som blir riktig medisinerte og får jevnlige kontroller leve lenge med sykdommen uten store plager